Skip to main content

Sistemul de pensii

Cate tipuri de pensii exista in Romania?
Reforma in sistemul de pensii din Romania se bazeaza pe trei piloni care impreuna ar trebui sa contribuie la mentinerea nivelului de trai si dupa retragerea din campul muncii.

Pensie Pilonul I

Pilonul I sau sistemul public de pensii este obligatoriu si functioneaza dupa principiul redistributiv. Acest lucru inseamna ca o parte din contributiile sociale ale salariatilor este redirectionata sub forma de pensie catre pensionarii actuali.

Pensie Pilonul II

Pilonul II sau pensia privata obligatorie a fost introdusa in anul 2008, in mod obligatoriu pentru toate persoanele angajate care aveau la acel moment pana in 35 de ani, si in mod optional pentru persoanele care aveau la momentul respectiv intre 35 si 45 de ani. Astfel, din salariul tau brut un procent de 3.75% este redirectionat catre un administrator privat de pensii conform codului fiscal valabil pentru anul 2018.

Pensie Pilonul III

Pentru a-ti putea mentine nivelul de trai dupa pensionare exista Pilonul III sau pensia facultativa, la care fiecare persoana eligibila poate decide daca doreste sau nu sa contribuie, aceasta avand un caracter optional. Valoarea maxima a contributiei este de 15% din veniturile brute realizate lunar. In cazul fondului Raiffeisen Acumulare valoarea minima a contributiei este de 100 lei/luna. Tot mai multi angajatori ofera in pachetul salarial si o contributie la un fond de pensii facultative, ajutand in acest fel angajatii sa obtina o calitate a vietii ridicata si dupa varsta pensionarii. Statul sprijina acest tip de pensii, contributia angajatorului, respectiv contributia angajatului fiind scutite de impozit in limita a 400 euro/an fiecare.