Intrebari frecvente
Tot ce vrei sa stii despre fondurile de pensii.
Pentru ca pensia de stat (pilonul I) si cea privata obligatorie (pilonul II), nu vor fi suficiente pentru a-ti asigura acelasi standard de viata cu care te-ai obisnuit. De aceea vei avea nevoie de un venit suplimentar, contributia la un fond de pensii facultative fiind o solutie foarte buna. Deductibilitatea fiscala, in limita a 400 EUR/an, si relatia directa intre valoarea contributiilor tale si valoarea sumei acumulate in contul tau de pensii reprezinta doar doua dintre avantajele unui fond de pensii facultative.
Alegerea fondului de pensii facultative tine foarte mult de increderea pe care o inspira administratorul fondului. Exista cateva repere dupa care te poti ghida cum ar fi gradul de risc al fondului, structura investitiilor, nivelul comisioanelor percepute, randamentul istoric pe un termen cat mai lung (care nu reprezinta o certitudine pe viitor dar te ajuta sa iti faci o idee despre cum sunt administrati banii tai).
Daca indeplinesti conditiile de eligibilitate de mai jos este necesar sa iei legatura cu noi prin email pensii@raiffeisenfonduri.ro sau telefon 021.306.17.11. Ai nevoie doar de buletin! Poate sa devina participant la un fond de pensii facultative oricine este: Angajat cu norma intreaga/partialaFunctionar public Persoana autorizata sa desfasoare o activitate independenta Persoana cu functii elective Persoana numita in cadrul autoritatii executive, legislative, sau judecatoresti Membru al unei societati cooperative Persoana care realizeaza venituri din activitati profesionale sau agricole Valoarea maxima a contributiei este de 15% din veniturile brute salariale realizate lunar. In cazul fondului Raiffeisen Acumulare valoarea minima a contributiei este de 100 lei/luna.
Activul cumulat la fondul de pensii facultative poate fi solicitat, la cererea participantului, la implinirea varstei de 60 de ani.
In cazul decesului survenit inainte de depunerea cererii pentru obtinerea unei pensii facultative, suma existenta in contul participantului decedat se plateste beneficiarilor in conditiile si in cuantumul stabilit prin actul de succesiune.In cazul in care participantul beneficiaza de pensie de invaliditate in conditiile Legii privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, acesta va putea incasa suma existenta in contul sau ca plata unica sau plati esalonate in rate pe o durata de maxim 5 ani.*
*Conform Normei nr. 28/2017 emisa de Autoritatea de Supraveghere Financiara plata esalonata reprezinta suma platita de administrator participantului/beneficiarului reprezentand rate lunare egale cu o valoare de minim 500 RON, cu exceptia ultimei rate care va fi o rata reziduala, din care se scad deducerile legale si comisioanele bancare pentru efectuarea viramentelor sau taxele postale, pe o perioada de maxim 5 ani.
In situatia in care doresti sa modifici valoarea contributiei personale indiferent de motiv este necesar sa completezi formularul de modificare date si sa il trimiti catre noi impreuna cu o copie a actului de identitate semnata in original, la sediul S.A.I. Raiffeisen Asset Management S.A., in Calea Floreasca Nr.246D, Et.2, Sector 1, Bucuresti, Cod 014476 fie prin email la adresa pensii@raiffeisenfonduri.ro.
Pilonul II sau pensia privata obligatorie a fost introdusa in anul 2008, in mod obligatoriu pentru toate persoanele angajate care aveau la acel moment pana in 35 de ani, si in mod optional pentru persoanele care aveau la momentul respectiv intre 35 si 45 de ani. Pilonul III sau pensia facultativa nu este obligatorie, fiecare persoana eligibila poate decide daca doreste sau nu sa contribuie.