Skip to main content

Intrebari frecvente

Tot ce vrei sa stii despre fondurile de investitii.

Un fond deschis de investitii reprezinta o modalitate de investitie prin care o entitate de plasament colectiv colecteaza bani de la investitori si investeste acest capital in diverse tipuri de instrumente financiare (actiuni, obligatiuni, titluri de stat, depozite la termen) conform politicii de investitii si a obiectivelor declarate ale fondului. Portofoliul de instrumente financiare este administrat de experti in domeniu, cu inalte certificari recunoscute la nivel international, care isi propun obtinerea unor randamente superioare in conditii de risc limitat.

Fondurile de investitii pot fi clasificate dupa mai multe criterii. Astfel, in functie de instrumentele financiare ce se regasesc in structura lor, exista fonduri de obligatiuni (investesc in titluri de stat, obligatiuni, depozite), fonduri de actiuni (investesc in actiuni locale sau internationale) si fonduri mixte (investesc atat in obligatiuni cat si in actiuni).

Fondurilor de investitii li se asociaza o anumita perioada recomandata de detinere si un anumit risc, in functie de instrumentele financiare ce se regasesc in structura lor. Astfel, investitorii cu un apetit de risc mai ridicat prefera sa-si investeasca banii intr-un fond constituit preponderent din actiuni in timp ce investitorii cu apetit de risc scazut isi plaseaza capitalul disponibil in fonduri ce detin in structura o cota mai mare de obligatiuni si instrumente ale pietei monetare. Pentru o maximizare a randamentului si pentru atingerea obiectivelor financiare personale, se recomanda o structura mixta de fonduri. In acest mod, poti sa-ti acoperi nevoile de lichiditate, de randament si de a avea un portofoliu adecvat profilului tau de risc. 

Trebuie sa semnezi un formular de adeziune la fond in orice agentie Raiffeisen Bank si ai nevoie de un cont curent deschis la Raiffeisen Bank. Ulterior poti face viramente oricand prin diferite mijloace, ordin de plata in banca, transfer online sau apel telefonic.

Poti alege varianta de cont curent pentru persoane fizice care ti se potriveste cel mai bine.

https://www.raiffeisen.ro/ro/persoane-fizice/produsele-noastre/conturi-si-pachete-de-cont-curent.html

Daca esti IMM si doresti sa explorezi noi optiuni de dezvoltare pentru afacerea ta, atunci deschide un cont curent IMM si lasa-ne sa iti oferim expertiza noastra in gestionarea fondurilor de investitii. Descopera pachetul IMM potrivit pentru tine.

https://www.raiffeisen.ro/ro/imm/produse-si-servicii/conturi-si-pachete-de-cont-curent-imm.html

Suma minima pe care trebuie sa o investesti este echivalentul unei unitati de fond. Valoarea unei unitati de fond se modifica zilnic si este afisata pe site-ul nostru www.raiffeisenfonduri.ro sau in orice agentie Raiffeisen Bank. Ulterior poti sa transferi suplimentar orice suma, ori de cate ori doresti.

Fondurile de investitii sunt entitati extrem de bine reglementate de catre ASF. In plus, fiecare fond de investitii are un depozitar, o institutie financiara independenta care certifica zilnic existenta si valoarea detinerilor fondului. Calitatea detinerilor fondului, alese de o echipa de specialisti, au cel mai mare impact in evolutia ulterioara a fondului, selectia acestora fiind, in cazul celor mai multe fonduri, cea mai importanta parte a procesului de investitie.

Fiecare fond are o perioada recomandata de detinere astfel incat randamentul asteptat sa aiba timp sa se materializeze. Astfel fondurile de obligatiuni au o perioada recomandata de detinere intre 1- 5 ani, iar fondurile cu componenta de actiuni intre 2-10 ani. Cu toate acestea poti retrage banii oricand, fara sa pierzi castigul deja acumulat.