Ce legatura exista intre risc si randament?
In cele mai multe cazuri, nevoia de randament este data de nevoi concrete, obiective punctuale, pe care fiecare dintre noi le are. Indiferent ca vorbim de achizitia unei case, asigurarea unui nivel de educatie ridicat pentru copiii nostri, obtinerea de capital pentru a ne obtine independenta financiara sau chiar asigurarea unei retrageri timpurii, fiecare dintre aceste obiective este reflectat de un anumit nivel al randamentului.
In acelasi timp, in functie de experientele noastre, de trecutul nostru cu diferite produse de investitii sau chiar in functie de perceptia noastra, fiecare dintre noi are un nivel al riscului pe care il poate tolera. In stabilirea acestui nivel, consultantii in investitii pot sa va ajute prin punerea la dispozitie a diferite instrumente de masurare a acestuia, insa cel mai important element in stabilirea lui, ramane autoevaluarea obiectiva a fiecaruia dintre noi. Indiferent cata pricepere are un tert si cat de sofisticate sunt instrumentele lui de masurare a tolerantei la pierdere, acestea nu pot inlocui nivelul de detaliu in care fiecare dintre noi isi poate evalua propria toleranta la risc, nevoile lui si ale familiei si, implicit, "punctul" sub care o eventuala pierdere ar fi intolerabila.
Acum ca am stabilit ce ne motiveaza si ce ne limiteaza cand vine vorba de investitii, cum facem sa imbinam cele doua elemente intr-un mod practic? Scenariul ideal, din punct de vedere teoretic, ar fi acela in care alegem investitiile cu cel mai ridicat nivel de randament raportat la toleranta noastra la risc. O abordare mai apropiata de practica a acestui principu poate fi si aceea in care tratam diferitele obiective personale, si implicit nevoia de de randament pentru a le putea indeplini, diferit. Probabil, pentru cei mai multi dintre noi, e mai important sa ne cumparam o casa potrivita familiei noastre, sau sa asiguram un nivel de educatie decent pentru copii nostri, decat este sa ne schimbam masina cu una mai noua. In aceasta situatie, pentru primele obiective, a caror indeplinire este imperios necesara, putem accesa investitii cu un nivel al riscului mai redus, pentru a avea o probabilitate cat ma ridicata ca ne vom indeplini acele obiective. Pentru un obiectiv mai putin important, a carui eventuala neindeplinire nu ne schimba radical viata, spre exemplu schimbarea masinii personale cu una mai noua, mai puternica...etc, putem accesa investitii cu un grad de risc mai ridicat. In acest mod, randamentul potential mai ridicat ar trebui sa compenseze resursele personale pe care le-am alocat cestui obiectiv, presupunand ca acestea se vor concentra pe obiectivele cele mai importante. Important de retinut, indiferent de cum imi stabilesc prioritatile, este sa nu imi depasesc toleranta totala la risc, aceasta fiind una dintre cele mai des intalnite greseli si, in acelasi timp, printre cele mai mari generatoare de pierderi in portofoliile personale ale investitorilor.