Beneficiez de pensie pentru invaliditate de gradul I sau II
Tipareste, completeaza si semneaza Cererea pentru primirea activului personal in caz de invaliditate. Aceasta trebuie insotita de:
-decizia administrativa privind acordarea pensiei de invaliditate, in original si copie;
-decizia medicala asupra capacitatii de munca, decizie care contine mentiunea “nerevizuibil prin afectiune" sau “nerevizuibil” conform Legii pensiilor publice, dupa caz, in original si copie;
-copia actului de identitate valabil la data depunerii cererii;
-certificatul de incadrare in grad de handicap grav sau accentuat eliberat de Comisiile teritoriale de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap in original si copie sau o declaratie pe proprie raspundere privind faptul ca nu detii acest certificat, dupa caz;
-extras de cont care certifica codul IBAN si titularul contului sau orice fel de document emis de institutiile de credit care sa ateste titularul contului si IBAN-ul asociat acestuia.
Depune aceste documente la sediul nostru: SAI Raiffeisen Asset Management SA, Calea Floreasca Nr.246D, Et.2, Sector 1, Bucuresti, Cod 014476.
Daca doresti sa mandatezi o alta persoana sa depuna cererea, acesta trebuie sa prezinte procura speciala si autentica de numire a acestuia si toate documentele de mai sus in original si copie.
Mandatarul depune, de asemenea, copia actului sau de identitate.
In cazul in care doresti transmiterea cererii prin intermediul serviciilor postale sau similare, documentele de mai sus se vor prezenta in copie legalizata, cu exceptia Cererii (cererea de depune in original), copiei de buletin si a extrasului de cont sau orice fel de document emise de institutiile de credit care sa ateste titularul contului si IBAN-ul asociat acestuia.
* Regimul fiscal al contravalorii activului personal net :
- In conformitate cu prevederile legislatiei fiscale, veniturile din pensii vor intra în baza de calcul a contribuției de asigurări sociale de sănătate (10%) pentru partea care depășește suma lunară de 4.000 lei, pentru fiecare drept de pensie. În acest sens, din baza de calcul a impozitului pe veniturile din pensii vor fi scăzute atât plafonul neimpozabil de 2.000 lei (ca și până acum), precum și contribuția de asigurări sociale de sănătate (dacă se datorează).
- Veniturile din pensii realizate de catre persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat, nu sunt venituri impozabile. Pentru a beneficia de scutirea la plata impozitului este necesara prezentarea unui certificat de incadrare in grad de handicap grav sau accentuat eliberat de comisiile teritoriale de evaluare a persoanelor adulte cu handicap.