Dragi investitori,
Izbucnirea conflictului de la granitele tarii noastre a condus la revenirea corectiilor pe pietele de actiuni si obligatiuni, atat in plan local cat si la nivel global, alimentand temerile legate de evolutia economica mondiala.
Intotdeauna, in astfel de momente de volatilitate si incertitudine, preturile instrumentelor financiare sunt puternic afectate de emotiile investitorilor si, de cele mai multe ori, in aceste situatii putem lua decizii gresite (riscam fie sa cumparam la un pret foarte ridicat, atunci cand pietele cresc puternic, fie sa vindem la un pret foarte mic, atunci cand pietele scad). Deciziile de investitii bazate pe implusuri de moment sunt decizii care pot avea un efect nefavorabil intereselor dumneavoastra.
O rascumparare in astfel de situatii genereaza, pe langa marcarea unei pierderi efective si ireversibile in portofoliul investitorilor, si un efect de amplificare a volatilitatii din piata, conducand practic la o spirala dezinvestitionala. Cu exceptia cazului in care apare o nevoie imediata de lichiditate, este bine sa amanam o astfel de decizie si sa asteptam depasirea situatiei de criza.
Nu excludem scenariul ca volatilitatea ridicata din prezent sa mai continue un timp, dar, experienta crizelor anterioare (inclusiv criza din 2008 sau mult mai recenta criza declansata de pandemia COVID-19) ne-a aratat ca pietele financiare isi revin in timp.
Va prezentam mai jos, cu titlu de exemplu, o evolutie comparativa a evolutiei curente a celor mai importante fonduri mutuale administrate de SAI Raiffeisen Asset Management, versus evolutia acelorasi fonduri in 2020, la momentul declansarii pandemiei COVID-19:
*Sursa: Raiffeisen Asset Management. Performantele anterioare nu reprezinta o garantie a realizarilor viitoare!
Corectie COVID-19: -7.38% (recuperata de fond in 12 luni)
Corectie curenta: -7.97%
Performanta de la lansare anualizata: +1.79% p.a.
*Sursa: Raiffeisen Asset Management. Performantele anterioare nu reprezinta o garantie a realizarilor viitoare!
Corectie COVID-19: -3.25% (recuperata de fond in 5 luni)
Corectie curenta: -4.92%
Performanta de la lansare anualizata: +5.09% p.a.
*Sursa: Raiffeisen Asset Management. Performantele anterioare nu reprezinta o garantie a realizarilor viitoare!
Corectie COVID-19: -4.34% (recuperata de fond in 7 luni)
Corectie curenta: -6.57%
Performanta de la lansare anualizata: +2.09% p.a.
In graficele de mai sus, se poate observa ca scaderile inregistrate in 2020, la momentul declansarii pandemiei COVID-19, au fost similare ca intensitate cu cele din prezent si, cu toate acestea, au fost recuperate integral intr-un interval de cateva luni.
77.5% din activele administrate de Raiffeisen Asset Management se regasesc exclusiv in fonduri de instrumente cu venit fix (de exemplu: Ron Plus, Ron Flexi, Euro Plus, Dolar Plus), care plaseaza banii investitorilor cu preponderenta in titluri de stat emise de Statul Roman. In prezent, nu luam in calcul scenariul deteriorarii capacitatii de plata a Statului Roman, ceea ce inseamna ca toate titlurile emise de stat vor fi rascumparate la maturitate, la valoarea lor de emisiune, indiferent de pretul la care acestea se tranzactioneaza pana atunci pe piata secundara (intre data emiterii si data maturitatii). Acest lucru inseamna ca toate aceste sume se vor intoarce in mod natural in fonduri, ceea ce va permite recuperarea in timp a corectiilor suferite in aceasta perioada.
Chiar si in scenariul in care incertitudinile privind recentul conflict din Ucraina si implicatiile acestuia in economia globala ar putea persista un timp, nivelurile curente ridicate ale randamentelor incoporareaza, cel putin partial, factorii viitori de risc. In plus, contextul curent de piata creste potentialul de randament al fondurilor (pentru ca in prezent putem plasa banii investitorilor la randamente mai mari decat in trecut), ceea ce va face ca recuperarea sa fie mai rapida.
SAI Raiffeisen Asset Management in contextul conflictului din Ucraina:
• SAI Raiffeisen Asset Management este al doilea cel mai mare administrator de fonduri mutuale din Romania, dupa valoarea activelor administrate.
• Din punct de vedere financiar, suntem o companie foarte solida, cu o istorie de peste 15 ani in piata locala a fondurilor mutuale.
• Administram active totale in valoare de aproximativ 1 mld. EUR, pentru cei peste 43.000 de investitori in fondurile noastre.
• Activitatea de investitii a SAI Raiffeisen Asset Management este supusa monitorizarii si controlului permanent de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara din Romania (ASF).
• SAI Raiffeisen Asset Management este subsidiara Raiffeisen Bank Romania, fiind detinuta in totalitate de catre banca locala.
• Expunerea fondurilor mutuale administrate de SAI Raiffeisen Asset Management pe entitati din Rusia/ Belarus/ Ucraina este zero.
• Lichiditatea disponibila in fondurile noastre se mentine la un nivel foarte ridicat. Ne-am pregatit din timp pentru scenariul escaladarii conflictului de la granitele tarii noastre, ceea ce ne permite sa depasim in siguranta eventuale episoade de volatilitate din pietele financiare.
• 77.5% din activele administrate de SAI Raiffeisen Asset Management se regasesc exclusiv in fonduri de instrumente cu venit fix, care plaseaza banii investitorilor cu preponderenta in titluri de stat emise de Statul Roman.
• Fondurile care au in componenta lor actiuni (22.5% din totalul activelor administrate), investesc in economia locala prin intermediul celor mai mari companii listate la Bursa de Valori Bucuresti (Romgaz, Nuclearelectrica, Transgaz, Transelectrica, BRD, Medlife, etc.), dar si pe pietele internationale.
• Nu exista un impact operational rezultat din recentele sanctiuni internationale impuse asupra Rusia/Belarus, care sa puna in pericol activitatea SAI Raiffeisen Asset Management.
Pe curand,
Echipa Raiffeisen Asset Management
********************************************************************
Acest document are un caracter pur informativ, ilustreaza performanta si structura fondurilor si nu reprezinta o recomandare pentru produse si investitii in instrumente financiare. Materialul nu reprezinta o oferta de a cumpara sau rascumpara unitatile de fond. Fondurile comporta nu numai avantajele ce le sunt specifice, dar si riscul nerealizarii obiectivelor, inclusiv al unor pierderi pentru investitori, veniturile atrase din investitie fiind, de regula, proportionale cu riscul Cititi prospectele de emisiune si documenetele cheie destinate investitorilor, inainte de a investi in fonduri. Prospectele de emisiune pot fi obtinute gratuit de la agentiile Raiffeisen Bank SA sau de la sediul S.A.I. Raiffeisen Asset Management S.A.
Raiffeisen EURO OBLIGATIUNI, inscris in Registrul A.S.F. cu nr. CSC06FDIR/400066/15.04.2010
Raiffeisen ROMANIA DIVIDEND, inscris in Registrul A.S.F. cu nr. CSC06FDIR/400038/14.08.2007
Raiffeisen RON PLUS, inscris in Registrul A.S.F. cu nr. CSC06FDIR/400058/27.08.2008
Raiffeisen RON FLEXI, inscris in Registrul A.S.F. cu nr. CSC06FDIR/400073/25.05.2011
Raiffeisen EURO PLUS, inscris in Registrul A.S.F. cu nr. CSC06FDIR/400061/21.10.2009
Raiffeisen DOLAR PLUS, inscris in Registrul A.S.F. cu nr. CSC06FDIR/400096/08.10.2015
Raiffeisen CONSERVATOR RON, inscris in Registrul A.S.F. cu nr. CSCO6FDIR/400108/28.11.2017
Raiffeisen CONSERVATOR EURO, inscris in Registrul A.S.F. cu nr. CSCO6FDIR/400107/28.11.2017
Raiffeisen MODERAT EURO, inscris in Registrul A.S.F. cu nr. CSCO6FDIR/400105/28.11.2017
Raiffeisen MODERAT RON, inscris in Registrul A.S.F. cu nr. CSCO6FDIR/400106/28.11.2017
Raiffeisen GLOBAL EQUITY, inscris in Registrul A.S.F. cu nr. CSC06FDIR/400118/31.10.2019
Raiffeisen GLOBAL BONDS, inscris in Registrul A.S.F. cu nr. CSC06FDIR/400119/31.10.2019
• Calea Floreasca nr.246D, sector 1 • Bucuresti • Telefon +40 21 306 1711 • Fax +40 21 312 0533 • www.raiffeisenfonduri.ro • [email protected] • Depozitar Raiffeisen Bank S.A. PJR10DEPR/400009 • Telefon +40 21 306 128