Luna Mai a fost marcata de continuarea optimismului pe pietele globale de actiuni, pe fondul asteptarilor privind o revenire rapida a economiilor lumii, pe masura ce activitatea economica incepe sa fie reluata treptat. In acelasi timp, anunturile tot mai multor state, privind o serie de stimuli monetari si fiscali, au contribuit deasemenea la continuarea raliului din pietele de actiuni.
Astfel, indicele S&P 500 al pietei americane a inregistrat un avans de aproximativ 5% luna trecuta, indicele pietei europene de actiuni (Euro Stoxx 50) a avut un avans de 4.5%, iar o crestere mai puternica a fost inregistrata pe pietele emergente, indicele MSCI Emerging Markets inregistrand o crestere de aproximativ 9%.
Evolutia indicelui S&P 500 pe 1 an:
+39% fata de minimele atinse in Martie 2020
-8% fata de maximele istorice din Februarie 2020
* Sursa: Marketwatch.com; date la 03 Iunie 2020
In ceea ce priveste pietele de obligatiuni, am asistat la o evolutie stabila a randamentelor titlurilor de stat emise de tarile dezvoltate cum ar fi SUA sau Germania si la o detensionare a pietei de obligatiuni emise de statele emergente, denominate in special in USD.
Astfel, pe masura ce tensiunea din pietele dezvoltate s-a disipat considerabil pe fondul redeschiderii economiilor si datorita stimulilor masivi, s-a redus totodata aversiunea la risc a investitorilor. In luna Mai, acestia au reinceput sa isi indrepte atentia si asupra altor zone de interes, in afara tarilor dezvoltate, in ceea ce priveste achizitia de obligatiuni.
Dintre masurile care au ajutat cel mai mult pietele de obligatiuni si pe cele de actiuni, cea mai importanta ar fi anuntarea de catre Comisia Europeana, la sfarsitul lunii Mai, a unui plan de relansare a economiei UE, in valoare totala de 750 miliarde EUR. Astfel, acest pachet ar urma sa vina in sprijinul tuturor statelor membre, facilitand acces la finantare mai ieftina si pentru statele din estul Europei, fapt care ar trebui sa stimuleze revenirea economica.
- PIATA LOCALA DE ACTIUNI (BVB)
Piata locala de actiuni a continuat la randul ei recuperarea pierderilor din lunile Februarie-Martie, pe fondul optimismului generalizat dat de perspectiva revenirii economiilor si depasirii perioadei dificile.
Totodata, finalul lunii Aprilie si luna Mai au marcat inceputul perioadei de acordare de dividende pe piata locala, nivelul acestora fiind unul considerabil pentru o buna parte dintre emitentii locali.
In acest context, indicele BET-XT TR a avut un avans de 10.5% in luna Mai, semnificativ peste cresterile inregistrate de pietele dezvoltate, dar si usor peste pietele emergente. In perioada urmatoare, atentia investitorilor se va concentra asupra rezultatelor companiilor din trimestrul II si III din acest an, atunci cand se va vedea concret impactul perioadei de carantina pentru activitatea economica din Romania.
Evolutia fondului Raiffeisen Romania Actiuni in perioada 31.05.2015 – 31.05.2020: +46,58%
* Sursa: https://www.raiffeisenfonduri.ro/. Performantele anterioare nu reprezinta o garantie a realizarilor viitoare! FDI Raiffeisen Romania Actiuni inscris in Registrul A.S.F. cu nr. CSC06FDIR/400038/14.08.2007.
- PIATA LOCALA MONETARA SI DE OBLIGATIUNI
Pe plan local, am asistat la continuarea trendului descendent al ratelor de dobanda interbancare, imbunatatirea lichiditatii din sistemul bancar fiind sustinuta si de operatiunile repo bilaterale derulate de BNR cu bancile comerciale.
Pe fondul programului de achizitii de titluri derulat de Banca Nationala a Romaniei si a diminuarii aversiunii la risc, randamentele titlurilor de stat locale au inregistrand scaderi pe toata curba de scadente. Investitorii au preferat maturitatile mai lungi, randamentele acestora inregistrand cele mai insemnate ajustari.
Evolutia fondului Raiffeisen RON Plus pe 1 an (31.05.2019 – 31.05.2020): +1,64%
* Sursa: https://www.raiffeisenfonduri.ro/. Performantele anterioare nu reprezinta o garantie a realizarilor viitoare! FDI Raiffeisen RON Plus inscris in Registrul A.S.F. cu nr. CSC06FDIR/400058/27.08.2008.
O tendinta asemanatoare a fost inregistrata si pentru obligatiunile denominate in euro emise de Romania pentru pietele externe. Astfel, randamentele eurobondurilor au cunoscut o evolutie puternic descrescatoare spre sfarsitul lunii. Spre exemplu randamentul eurobondului cu maturitatea in Martie 2029 a scazut de la o valoare de circa 3.08% inregistrata la sfarsitul lunii Aprilie pana la o valoare de circa 2.89% la sfarsitul lunii Mai.
Evolutia fondului Raiffeisen EURO Plus pe 1 an (31.05.2019 – 31.05.2020): -4,11%
* Sursa: https://www.raiffeisenfonduri.ro/. Performantele anterioare nu reprezinta o garantie a realizarilor viitoare! FDI Raiffeisen EURO Plus inscris in Registrul A.S.F. cu nr. CSC06FDIR/400061/21.10.2009.
Mai mult, statul roman a reusit sa atraga 3.3 miliarde euro de pe pietele externe, prin 2 emisiuni pe 6 si 10 de ani, avand o cerere foarte ridicata, care ulterior a fost satisfacuta treptat din piata secundara. Costurile de finantare prin intermediul acestei emisiuni au fost de 2.8% si respectiv 3.6%.
Datele privind evolutia economiei in primul trimestru reflecta o crestere anualizata de 2.4%, depasind asteptarile analistilor. Efectul negativ al restrictionarii activitatii economice ca urmare a pandemiei CODIV-19 va fi resimtit intr-o masura mai mare in al doilea trimestru, multe sectoare ale economiei fiind partial inchise sau functionand la capacitate restransa in perioada Aprilie-Iunie.
Deficitul bugetar pe primele patru luni s-a situat la 2.48% din PIB, putandu-se observa o imbunatatire a evolutiei veniturilor in luna Aprilie fata de luna Martie, in timp ce cheltuielile se mentin la niveluri ridicate, punand astfel presiune pe necesarul de finantare al statului in lunile ce urmeaza. Rata inflatiei la final de Aprilie a coborat la 2.68%, fiind vizibile presiuni inflationiste mai accentuate in randul bunurilor alimentare.
Pe 29 mai, Banca Nationala a Romaniei a anuntat o noua reducere a ratei de politica monetara de la 2% la 1.75%, reiterand angajamentul sustinerii stabilitatii pe piata financiara.
***********************************************
Acest document, ce ilustreaza performanta si structura fondurilor, nu reprezinta o oferta de a cumpara sau rascumpara unitatile de fond • Cititi prospectele de emisiune si documenetele cheie destinate investitorilor, inainte de a investi in fonduri • Prospectele de emisiune pot fi obtinute gratuit de la agentiile Raiffeisen Bank SA sau de la sediul S.A.I. Raiffeisen Asset Management S.A. • PJR05SAIR/400019/08.02.2006 • Calea Floreasca nr.246D, sector 1 • Bucuresti • Telefon +40 21 306 1711 • Fax +40 21 312 0533 • www.raiffeisenfonduri.ro • office@raiffeisenfonduri.ro • Depozitar Raiffeisen Bank S.A. PJR10DEPR/400009 • Telefon +40 21 306 1289