Desi 2012 se anunta un an dificil din cauza scaderii dobanzilor bancare si a pesimismului din piata de actiuni, ritmul de crestere al averii fondurilor mutuale in primele zece luni a fost peste asteptari, de 26,4%, peste avansul inregistrat in intreg anul 2011, potrivit statisticilor emise de Asociatia Administratorilor de Fonduri (AAF).
Cresterea de active s-a datorat in principal sumelor noi de bani atrase de fondurile de obligatiuni, care detin cea mai mare pondere in industria fondurilor mutuale, si mai putin randamentelor obtinute de fonduri.
Fondurile de obligatiuni au ajuns la active de aproape 3,9 miliarde de lei la sfarsitul lunii octombrie, cu 2,5 miliarde de lei mai mult decat la inceputul anului, peste jumatate din aceasta suma provenind din fuziunea fondului BCR Obligatiuni cu fondul BCR Monetar, care era la inceputul anului cel mai mare din piata cu active de 1,5 miliarde de lei.
Diferenta de aproape un miliard de lei reprezinta sumele noi atrase de la investitori sub forma intrarilor nete. BCR Obligatiuni este cel mai mare contributor cu aproape 800 milioane de lei atrase in primele zece luni. Raportat la propriile active, cele mai mari rate de crestere au fost inregistrate de fondul OTP Obligatiuni, performerul anului trecut, care si-a dublat activele, BT Obligatiuni cu un plus de 44% si Stabilo cu un avans de 40%.
Randamentele fondurilor de obligatiuni sunt cuprinse intre un minim de 4,72% atins de BRD Obligatiuni si un maxim de 6,1% atins de BCR Obligatiuni. Acest tip de fonduri investesc sumele atrase de la investitori in titluri de stat, obligatiuni emise de companii si in depozite bancare, asumandu-si un grad redus de risc.
Desi au randamente si de pana la sase ori mai mari decat fondurile de obligatiuni, fondurile de actiuni sunt perdantele anului, raportand o scadere a activelor de 13,8% in primele zece luni. Fondurile de actiuni au ramas cu active de 152,5 milioane de lei. Investitorii au retras 20 de milioane de lei din fondurile de actiuni in primele zece luni, nefiind impresionati de randamentele ridicate raportate de unele dintre aceste fonduri. Fondurile de actiuni au incheiat primele zece luni cu un randamente cuprinse intre un minim de minus 12% atins de Omninvest si un maxim de 37,2% atins de Certinvest BET-FI Index.
Numarul de investitori a avansat intr-un ritm mai lent decat anul trecut. In primele zece luni numarul investitorilor in fondurile mutuale a crescut cu 5.000, jumatate din avansul raportat in 2011, semn ca sumele noi intrate in fonduri provin de la investitorii vechi care si-au suplimentat plasamentele. La finalul lunii octombrie, un investitor detinea in medie 36.000 de lei intr-un fond mutual, fara a tine cont daca investitorul este persoana fizica sau juridica.
Aproape 70% din averea de 8,573 miliarde de lei a fondurilor mutuale este pe mainile a doi administratori. Societatea Erste Asset Management, controlata de grupul austriac Erste, actionarul majoritar al BCR, este cel mai mare administrator de fonduri mutuale cu active de 3,591 miliarde de lei, urmata pe locul secund de societatea Raiffeisen Asset Management cu active de 3,282 miliarde de lei. Al doilea cel mai mare manager de fonduri este controlat de grupul austriac Raiffeisen. La extrema opusa a clasamentului se situeaza administratorii independenti, care nu apartin unor grupuri financiar-bancare straine. Societatile SIRA si Vanguard sunt cei mai mici administratori din piata, cu active in gestiune de 2,8 mil. lei, respectiv de 1,4 milioane de lei. Cele doua societati sunt si printre cele mai longevive din piata.
In total, circa 238.000 de investitori isi tin banii in fonduri mutuale, cei mai multi (107.800) preferand fondurile de obligatiuni. Fondurile de actiuni aveau la finalul lunii octombrie 11.600 de investitori, in conditiile in care si numarul investitorilor de pe bursa este mult mai mic decat cel al deponentilor la banci.