Cele peste 60 de fonduri mutuale locale au incheiat luna aprilie cu active nete de 7,619 miliarde de lei (1,73 mld. euro), in crestere cu 3% fata de luna anterioara, in principal gratie intrarilor nete raportate de fondurile cu profil conservator, potrivit statisticilor lunare emise de Asociatia Administratorilor de Fonduri (AAF). In primele patru luni din 2012, rata de crestere a activelor a fost de 12,4%.
In aprilie, investitorii au plasat in fondurile mutuale o suma neta, calculata ca diferenta dintre subscrieri si rascumparari, de 191 milioane de lei. Cea mai mare parte din suma, respectiv 111,8 milioane de lei, a fost atrasa de fondurile monetare. Doua fonduri, BCR Monetar si Raiffeisen Ron Plus, au atras cele mai mari sume: 45 milioane de lei, respectiv 37 milioane de lei.
Fondurile de obligatiuni au raportat intrari nete de 57,1 milioane de lei, in timp ce fondurile cu profil conservator denominate in euro au atras 36,3 milioane de lei. Din fondurile de actiuni si din cele diversificate, investitorii au retras bani in luna aprilie. Mai exact, retragerile nete din cele doua categorii de fonduri au fost in valoare totala de 14,1 milioane de lei.
In luna aprilie, principalii indici ai Bursei de la Bucuresti au inregistrat corectii.
Structura intrarilor nete din luna aprilie semnalizeaza ca in continuare investitorii locali nu sunt dispusi sa isi asume riscuri si prefera sa isi plaseze disponibilitatile banesti in fonduri care nu detin actiuni in portofoliu. In ultimii patru ani de la prabusirea bursei din toamna anului 2008 investitorii au ocolit fondurile de actiuni ale caror active au ramas la niveluri coborate. Cel mai mare fond local de actiuni este BT Maxim cu active de 44,4 mil. lei la finele lunii aprilie, in timp ce Raiffeisen Ron Plus este cel mai mare fond monetar cu active de 1,63 mld. lei.
Numarul de investitori in fonduri a avansat usor in luna aprilie pana la un total de 238.158, mai mult cu 2.000 de clienti fata de finalul lunii martie, potrivit AAF.
Topul celor mai performante fonduri mutuale in ultimele 12 luni este condus de fondul Raiffeisen Confort cu un randament de 8,15%, urmat de fondul BCR Obligatiuni cu un randament de 7,64% si de Carpatica Global, fond diversificat cu un randament de 7,36%. La extrema opusa a clasamentului se situeaza fondurile de actiuni Active Dinamic cu o pierdere de 31,18% in ultimele 12 luni, Omninvest cu un randament negativ de 24,35% si BT Maxim cu un minus de 22,26%.