Fondul Raiffeisen Euro Plus, denominat in moneda europeana, a atras cele mai consistente sume de la investitori, in valoare neta de 49,7 mil. lei si a ajuns astfel la active de 1,206 mld. lei. Fondul investeste in depozite bancare si titluri de stat denominate in euro si a obtinut un randament in lei de 13,86% in ultimele 12 luni (31 iulie 2011-31 iulie 2012). Calculat in euro, randamentul este de 6,1%. In luna iulie, marcata de instabilitatea politica cauzata de referendumul de demitere a presedintelui Traian Basescu, leul s-a depreciat cu 2,7% in raport cu euro si cu 5,3% in raportul cu dolarul american. Privind la ultimele 12 luni, deprecierea suferita de leu in raport cu euro este de 7,76%, iar deprecierea suferita in raport cu dolarul american este de 25,46%.
Astfel ca fondurile denominate in valuta au castigat nu doar din teama investitorilor ca leul slab le depreciaza economiile, dar si de faptul ca randamentele sunt mai mari atunci cand sunt convertite in lei.
Pe locul secund se situeaza fondul BRD Simfonia 1 denominat in lei, care a atras de la investitori intrari nete de 44,1 mil. lei. Fondul a obtinut un randament in lei de 6,05% in ultimele 12 luni.
Fondul Raiffeisen Dolar Plus, singurul fond de investitii denominat in dolari de pe piata locala, a atras de la investitori 12,7 mil. lei luna trecuta. Randamentul fondului pe ultimele 12 luni este de 3,1%, insa castigul urca pana la 28,57% atunci cand este raportat in lei.
Sume importante a atras si fondul Erste Monetar, singurul fond monetar de pe piata locala dupa schimbarea reglementarilor in domeniu. Luna iulie a fost prima luna de functionare pentru acest fond, intrarile nete atrase fiind de 12,4 mil. lei.
Fondurile de actiuni si cele diversificate au continuat sa raporteze retrageri nete, nereusind nici in iulie sa convinga investitorii sa isi asume riscuri. Din fondurile de actiuni, considerate cele mai riscante din categoria fondurilor mutuale, investitorii au retras o suma neta de 700.000 lei, in timp ce din fondurile diversificate au plecat 4,1 mil. lei.
Gratie sumelor atrase de la investitori in iulie, activele fondurilor mutuale au urcat la un maxim istoric de 8,156 miliarde de lei, mai mult cu 20% fata de inceputul anului. Rata de crestere raportata la nivelul pietei fondurilor mutuale in primele sapte luni este foarte apropiata de cea inregistrata pentru intreg anul trecut, cand activele fondurilor au crescut cu 23%. Evolutia activelor din acest an vine sa infirme temerile din randul administratorilor care se asteptau la o evolutie mai slaba in acest an din cauza contextului extern nefavorabil, dar si din cauza dobanzilor tot mai mici la depozite bancare, care trag in jos si randamentele fondurilor conservatoare. In 2011 fondurile conservatoare au fost cele care au contribuit cel mai mult la avansul industriei.
Numarul investitorilor in fonduri mutuale este de 233.480 la sfarsitul lunii iulie, mai mic cu cateva sute fata de inceputul anului.
Luna iulie a adus si o rocada la varful clasamentului celor mai mari administratori de fonduri de investitii. Clasamentul ia in calcul activele fondurilor mutuale, cele ale fondurilor inchise si ale conturilor individuale. Societatea de administrare Raiffeisen Asset Management a urcat pe primul loc cu active in gestiune 3,402 miliarde de lei, urmata la mica distanta de societatea Erste Asset Management cu active in gestiune de 3,338 mld. lei, si care in iunie ocupa prima pozitie.