Dupa un 2011 in care activele din portofoliu au crescut cu 30%, pana la 2,8 miliarde de lei (650 mil. euro), avans care l-a urcat pe primul loc in clasamentul celor mai mari administratori de fonduri, Raiffeisen Asset Management (RAM) se asteapta ca in 2012 sa evolueze intr-un context mai delicat, marcat de setea de resurse a bancilor si de disponibilitatea acestora de a plati dobanzi ridicate la depozite.
Pe piata locala, depozitele bancare sunt principalul competitor al fondurilor mutuale, in special al celor care investesc in instrumente cu venit fix. In anii anteriori, fondurile mutuale au profitat din plin de dobanzile mari platite de banci, insa anul 2012 va fi diferit.
"In acest an vom evolua intr-un mediu mult mai competitiv decat pana acum, din cauza situatiei in care se afla sistemul financiar-bancar din Europa. Pietele monetare sunt inca blocate, bancile sunt reticente in a se finanta si prefera Banca Centrala Europeana pentru a-si depozita lichiditatile. Mai mult, subsidiarele bancilor va trebui sa se finanteze autonom, sa fie tot mai putin dependente de grupul-mama. Balansarea bancilor se va face prin atragerea de resurse si va fi o competitie acerba pe depozite. Iar noi, administratorii de fonduri, concuram cu bancile pentru aceeasi capacitate limitata de economisire a romanilor", a spus Mihail Ion, presedintele societatii de administrare a investitiilor Raiffeisen Asset Management (RAM). Societatea face parte din grupul financiar austriac Raiffeisen. La finele anului trecut, Banca Centrala a Austriei a cerut marilor banci austriece Erste, UniCredit Bank Austria si Raiffeisen sa reduca creditarea in regiune in functie de capacitatea subsidiarelor locale de a se autofinanta.
Fondurile monetare ar putea pierde lupta cu depozitele bancare
Comparativ cu depozitele bancare, fondurile monetare prezinta avantajul ca investitorii isi pot retrage banii oricand fara a pierde profitul si ca datorita dimensiunii mari a activelor, fondurile pot negocia cu bancile dobanzi mai ridicate la depozite decat poate obtine un client de retail. Cu toate acestea, in 2011 dimensiunea mare a activelor nu le-a mai ajutat pe aceste fonduri sa obtina dobanzi mari. Astfel randamentele fondurilor monetare nu au trecut de 7,5%, nivel apropiat de cel al dobanzilor bancare.
Investitiile in fondurile monetare nu sunt garantate, insa depozitele bancare sunt
In ultimii trei ani, Raiffeisen Asset Management alaturi de Erste Asset Management, al doilea cel mai mare administrator de fonduri de investitii, au fost principalele motoare de crestere ale industriei de fonduri mutuale, beneficiind din plin de sprijinul bancilor (Raiffeisen, BCR) din cadrul grupului atat in ceea ce priveste baza de clienti, cat si reteaua de distributie. Astfel, mare parte din cei peste 44.000 de investitori in fondurile Raiffeisen provin din baza de clienti a bancii. Situatia este valabila si pentru cei peste 100.000 de clienti in fondurile Erste.
"Am ajuns cu fondurile mutuale la o rata de penetrare ridicata, de 20% din disponibilitatile clientilor bancii Raiffeisen. Astfel ca pentru 2012 ne asteptam sa crestem cu cateva zeci de milioane de euro in active", a continuat presedintele RAM.
Fondul monetar Raiffeisen Ron-Plus este de departe cel mai popular din portofoliul administratorului, cu 31.186 de investitori si active de 1,48 miliarde de lei. Raiffeisen RonPlus este al doilea cel mai mare fond mutual din Romania, cu un randament de 7,28% in ultimul an.
Pentru acest an, administratorul se asteapta ca in continuare fondurile cu profil redus de risc, asa cum sunt fondurile monetare, sa atraga cel mai ridicat nivel de resurse de la investitori.
"La inceputul acestui an, am inregistrat intrari de bani mai consistente in fondurile monetar Raiffeisen RonFlexi in special din partea micilor intreprinzatori si in fondul inchis de investitii Raiffeisen Dolar Plus denominat in dolari", a afirmat administratorul.
Listarile companiilor de stat - sansa fondurilor de actiuni sa renasca
Cu toate acestea, fondurile de actiuni au in 2012 sansa sa reintre in atentia investitorilor. "Daca listarile anuntate de stat vor avea succes, ne putem astepta la o crestere a interesului pentru fondurile de actiuni. Oferta publica initiala de actiuni derulata de Transgaz in 2007 a adus mai multi investitori decat erau pe bursa la acel moment.
Pentru oferta Romgaz interesul investitorilor poate fi major si este important ca si ofertele secundare de la Transgaz si Transelectrica sa fie incheiate cu succes", a mai spus el.
Din cauza corectiilor si a volatilitatii ridicate de pe bursa, investitorii au evitat sa isi plaseze economiile in fondurile de actiuni in ultimii ani.
Pentru a reveni in fondurile de actiuni, de cele mai multe ori investitorii au nevoie de o evolutie pozitiva a burselor pe termen mai lung de timp.
Anul 2012 a inceput insa cu cresteri pe bursa, iar fondurile de actiuni afiseaza randamente de pana la 11% pentru prima luna din an.
"Cresterile pe care le-am vazut in acest inceput de an pe burse nu anunta o rezolvare a crizei datoriilor suverane. De fapt, investitorii au fost mai pesimis ti decat era necesar, iar acum acestia iau pozitii de cumparare incurajati si de un set de stiri pozitive despre reusita unor emisiuni de obligatiuni, precum cea a Frantei, despre infuzia de capital facut de Banca Centrala Europeana", a explicat el.
In 2012, indicele BET, principala referinta a Bursei de la Bucuresti, a crescut cu 9,94%. Aprecieri importante au inregistrat si indicii burselor din regiune: indicele austriac ATX a crescut cu 13%, dupa ce a incheiat anul 2011 cu o pierdere de 30%, indicele polonez WIG a crescut cu 7,44%, indicele maghiar s-a apreciat cu 12,77%, iar indicele bursei de la Praga a crescut cu 7,35% in acest an.