Raiffeisen Asset Management, companie infiintata anul trecut de Raiffeisen Bank, a lansat primele doua fonduri deschise de investitii care sunt deja operationale: Raiffeisen Prosper, orientat preponderent pe actiuni si Raiffeisen Benefit, orientat spre investitii in obligatiuni, cu o investitie initiala de 17 milioane RON.
Fondurile mutuale au inregistrat o crestere semnificativa in ultimii ani in Europa Centrala si de Est, a decarat ieri James Stewart, vicepresedinte al Raiffeisen Bank Romania, cu ocazia lansarii celor doua fonduri deschise de investitii Raiffeisen. Domnia sa apreciaza ca, desi tara noastra se afla intr-o stare incipienta a dezvoltarii din punct de vedere al fondurilor de investitii, economia se dezvolta intr-un ritm destul de alert, fapt ce constituie o premisa esentiala in dezvoltarea pietei acestor investitii. "Argumentele noastre ca Raiffeisen Asset Management va avea un aport important la dezvoltarea pietei de investitii din Romania sunt legate de expertiza managementului si apartenenta la un grup financiar puternic", a mai declarat domnul Stewart. Raiffeisen Asset Management beneficiaza, de asemenea, de expertiza companiei-mama, Raiffeisen Capital Management din Viena, lider pe piata din Austria care administreaza active de 37 de miliarde de euro.
Strategia administratorului este sa creeze cat mai multe produse potrivite clientilor romani, afirma domnul Mihail Ion, presedinte Raiffeisen Asset Management. Acesta este si motivul pentru care cele doua fonduri de investitii au profile diferite. Raiffeisen Prosper este un fond de investitii preponderent in actiuni, care se adreseaza clientilor ce doresc sa investeasca in piata de capital din tara noastra. Raiffeisen Asset Management percepe un comision de 5% din valoarea la zi a unitatilor rascumparate in cazul in care retragerea se realizeaza intr-un interval mai mic de trei luni de la data achizitiei, 3% pentru o retragere intr-un interval mai mare de trei luni si mai mic de un an. Nu percepe comision daca retragerea se realizeaza dupa mai mult de un an de la data achizitiei.
Raiffeisen Benefit este un fond mai conservator, dedicat in proportie de peste 70% obligatiunilor, care tolereaza insa o alocare pana la 30% in actiuni. Suma minima necesara pentru prima subscriere este de 1000 RON. Comisioanele la rascumparare sunt: 2,5% din valoarea la zi a unitatilor rascumparate in cazul in care retragerea se realizeaza intr-un interval mai mic de trei luni de la data achizitiei si 1,5% din valoarea la zi pentru retragerile realizate intr-un interval mai mic de un an si mai mare de trei luni de la data achizitiei. Nu se percepe comision pentru retragerile efectuate dupa mai mult de un an de la data achizitiei.
Clientii institutionali sau individuali cu disponibilitati financiare ridicate vor beneficia si de solutii personalizate de investire. Suma orientativa de investire in aceste produse personalizate este echivalentul a 100.000 de euro. Oficialii Raiffeisen Asset Management estimeaza o crestere a investitiilor in aceste fonduri daca "legislatia va progresa si va permite posibilitatea incheierii unui contract la distanta cu un intermediar financiar." Presedintele Raiffeisen Asset Management Romania a mentionat ca cele doua fonduri vor fi gestionate printr-un management activ, care va permite alocarea flexibila pe clase de active, fapt ce va asigura cresterea ponderii titlurilor care au o sansa sa se ridice peste media pietei. Domnia sa a mai declarat ca propunerile de investitii Raiffeisen sunt fundamentate pe analize temeinice la nivel macroeconomic si pe analiza fundamentala a investitiilor, Raiffeisen facand efortul sa selecteze numai in companiile cu un potential real de dezvoltare. Riscul investitiilor se va reduce si prin diversificare, a mai declarat domnul Mihail Ion, deoarece va fi deschis accesul si la investitiile pe pietele internationale de capital.