Cine s-a fript cu ciorba, sufla si in iaurt - pare sa fie dictonul dupa care romanii se ghideaza si acum, la ani buni de la tunul ingineriilor financiare ale FNI, atunci cand isi investesc banii. Dar, incet-incet, ciorba se raceste de la sine, ranile se cicatrizeaza, iar increderea romanilor in investitii ceva mai sofisticate decat simple depozite bancare promite sa revina la normalitate. La normalitatea ce face ca, in tarile din jurul nostru, activele fondurilor de investitii sa fie de zeci de ori mai mari decat la noi: peste 6% din PIB in Polonia, aproape 4% in Croatia. In acest timp, acestea se situeaza undeva in jur de 0,15% din PIB in Romania.
Privind, asadar, jumatatea plina a paharului - potentialul unei piete extrem de mici, avutia romanilor ce promite sa creasca in anii ce vin si schimbarea obiceiurilor de investitii ajutata in mare masura si de caderea abrupta a dobanzilor bancare - tot mai multi jucatori intra pe aceasta piata, mai degraba a viitorului decat a prezentului. La finele saptamanii trecute, compania de asset management a bancherilor de la Raiffeisen, a treia banca din sistemul bancar romanesc, si-a lansat (ceva mai tarziu decat "colegii" din topul bancar) primele doua fonduri deschise de investitii: Raiffeisen Prosper si Raiffeisen Benefit. Austriecii se alatura astfel altor bancheri - ce isi impart aceasta piata cu societati independente - care au deja, de ceva vreme, astfel de societati de administrare a investitiilor: BCR si BRD (care controleaza impreuna aproximativ 40% din piata fondurilor mutuale), HVB, Banca Transilvania si Bancpost.
Tragand linie si adunand, doar de la inceputul lui 2006 piata fondurilor mutuale s-a imbogatit ce trei noi jucatori: Eurobank Mutual Funds Management, Star Asset Management si, acum, Raiffeisen Asset Management. Dar cat de profitabile pot fi astfel de instrumente de investitii in fata seifului bancar ce aduce, daca nu castiguri spectaculoase, macar siguranta totala? Cu atat mai mult cu cat, nici evolutiile bursiere (spre care sunt indreptate, in mare parte, investitiile multora dintre aceste fonduri) nu au dat multe motive de bucurie investitorilor, de la inceputul acestui an.
In conditiile in care stabilitatea macroeconomica s-a consolidat iar inflatia scade, "dobanzile bancare nu pot merge decat in jos pe termen lung", pledeaza Mihail Ion, presedintele noii societati lansate, Raiffeisen Asset Management. Motiv pentru care, adauga el, investitorii vor lua din ce in ce mai mult in calcul si aceste instrumente de investitii, iar piata va creste, crede Ion, pana in jur de 3% din PIB, in urmatorii 3-5 ani.
Pentru cele doua fonduri pe care le administreaza, Ion se asteapta la randamente peste cele ale depozitelor bancare (si, in cazul fondului de actiuni, la un castig apropiat de ce al pietei de capital), cu atat mai mult cu cat investitiile vor fi diversificate si pe piatele externe. "Vom merge cu investitiile si pe alte piete emergente", spune el, in tari din Europa Centrala si de Est, Asia si America Latina.
Statisticile oficiale confirma si ele ca piata este in crestere, chiar daca activele fondurilor mutuale sunt inca la un nivel modest: conform datelor publicate de Uniunea Nationala a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC), in primele cinci luni activele fondurilor mutuale au crescut cu aproximativ 42%, ridicandu-se la finele lunii mai la peste 131 de milioane de euro.
Fondurile mutuale cu investitii diversificate (in obligatiuni si actiuni) aratau, la finele lunii mai, un randament mediu de 18,7% pe ultimele 12 luni, conform datelor UNOPC. De la inceputul lui 2006, insa, randamentele au fost negative, toate fondurile de acest fel inregistrand pierderi situate intre 3% (BCR Dinamic) si aproape 11% (Fortuna Clasic, cu -1 0,98%). Nici fondurile de actiuni nu s-au simtit mai bine de la inceputul lui 2006 incoace, inregistrand scaderi intre 4 si aproape 25 de procente. Vestea buna este ca, pe ultimele 12 luni, performantele sunt mai incurajatoare, potrivit datelor UNOPC: randamentele au sarit chiar si de 20-30%. Cuvantul-cheie pare sa fie, in aceste conditii, "rabdare" - recomandata investitorilor la unison de administratorii fondurilor, durata optima de plasare a banilor intr-un fond mutual fiind, spun ei, de cativa ani. Rabdare, dar si inima tare pentru apetitul de a juca pe o piata bursiera ce s-a dovedit destul de nabadaioasa.